Valla rätt för skidturen

För att få ut det mesta av sin skidåkning är det en bra idé att valla skidorna. Det gör du för att få bättre glid och fäste. Det är en ganska avancerad konst, vilket inte minst märktes under OS 2014 när det norska skidlandslaget skyllde sina misslyckanden på vallateamet.

Valla

Det finns två typer av att vallning: fästvallning och glidvallning.

Fästvalla

Fästvallning används på fästzonen i mitten av skidorna. Den kommer i kontakt med snön när du skjuter ifrån.

Utrustning för att valla skidorna:

  • Vallajärn – ser ut lite som ett strykjärn och används för att värma in pulver och paraffin på skidan.
  • Vallaväck – ett medel för att ta bort gammal valla.
  • Plastsickel för att skrapa bort gammal valla med när det är mycket som sitter fast.
  • Hushållspapper eller trasa.
  • Vallakloss för att gnida ut vallan.

Gör så här:

  • Först rengör du vallazonen. Om det är gammal valla som ska bort är det lättast att du använder en plastskrapa.
  • Använd sandpapper för att rugga upp zonen där vallan ska sitta. Slipa skidan på tvären.
  • Stryk på ett tunt lager isklister. Värm sedan upp det med vallajärnet.
  • Stryk på två-tre lager av vallan du ska använda. De första lagren värmer du in med vallajärnet. Avslutningsvis gnider du in det sista lagret med vallaklossen.

Glidvalla

Glidvallning är som det hörs på namnet till för att ge skidorna glid. Den stryks på glidzonerna, fram- och baktill på skidorna. När du skjuter ifrån med ena skidan kommer glidzonerna på den andra i kontakt med underlaget.

Glidvallning kan göras på många sätt. Allmänt kan man säga att ingen metod är fel om det ger bättre glid. En enkel metod är följande:

Lägg på ett lager mjuk paraffin. Sickla när det är varmt och borsta med en mässingsborste. Därefter kan du använda skidan eller eventuellt lägga på nytt paraffin inför exempelvis tävlingar. Du behöver inte glidvalla inför varje träning om du endast tränar.

För en fullständig vallaguide kan du ta en titt på stromnasgif.se.

Hur viktigt är det?

Nu har vi berättat lite om hur du bör valla för att det ska gå lätt att ta sig fram i spåren. Men hur viktigt är det egentligen med bra valla under skidorna? Svaret på den frågan beror förstås lite på vem du frågar och på vilken nivå du befinner dig. Men vill du ha ett sjuhelsikes träningspass så kan du bege dig ut med riktigt dåligt fästvallade skidor så att det suger åt ordentligt under skidorna, vilket innebär att du får kämpa med vartenda stavtag. Eller kör med bara glidvalla och försök staka dig uppför de allra tyngsta backarna för att därefter hålla balansen i nedförskörningen när det blir bakhalt…

Det är helt enkelt rätt så viktigt att skidorna är väl preparerade, inte minst på tävlingsnivå då skillnaden mellan vinst och en tjugondeplats kan vara just vallningen. Åkare som i vanliga fall är jämbördiga kan få tidsskillnader på flera minuter bara beroende på olika förutsättningar under skidorna. Här kan du läsa mer om hur viktigt det är på landslagsnivå, bara själva bussen, normalt känd som “vallabussen” kostar drygt sju miljoner kronor, då förstår du att det är big business.

This entry was posted in Tips.