Skidåkning Åre

På denna härliga plats finns det utmaningar och backar som passar alla typer av skidåkare. Du kan vara nybörjare eller mycket erfaren så hittar du garanterat något som passar dig. I skidsystemet så finns det kring 100 olika backar att åka i och 42 stycken liftar som tar dig upp i ett av Sveriges bästa skidbackar. Den absolut längsta nedfarten är 6.5 km lång och det är en fallhöjd på 890 meter.

En kall vinterdag på Åreskutans toppÅre är som sagt det absolut bästa som finns när det gäller skidåkning i Sverige. Att ta kabinen upp och få uppleva Åreskutans topp en klar och solig vinterdag slår det mesta. Att sedan ta dig från toppen ner och utnyttja alla dessa nedfarter och liftsystem i världsklass  är en fantastisk upplevelse. Har du dessutom köpt ny utrustning så gör detta upplevelsen ännu bättre. Att använda skidglasögon som skydd mot snörök och solsken är en stor fördel när du är i backarna en hel dag, det skyddar så du inte blir snöblind och får ont i ögonen. Självklart ska du också använda hjälm om olyckan skulle vara framme, det är en mycket bra försäkring. Varma sköna handskar och skidkläder är också bra att ha, dessa gör att du i en hel dag kan vara ute i backen utan att känna dig frusen.

Oavsett hur duktig du är så finns det olika svårighetsgrader på backarna, du kan åka i gröna barnbackar först om du känner dig osäker sedan tar du dig vidare upp i de blåa backarna som till exempel Ullådalsbacken, där kan du enkelt kan ta dig utför både i lugnt tempo och i lite högre fart. Har du lite erfarenhet så kan vi tipsa om Gästrappet som är en fantastisk röd backe, den är kanon på kvällen med full belysning om den är nypistad, då får du en maximal upplevelse. Är du riktigt duktig så måste du åka Slalombacken, den är kuperad och ligger centralt i skidsystemet. Gillar du puckelpist så är slalombacken ett måst, även Hummelbranten är en schysst svart backe, den tar man gärna efter en god lunch i Hummelstugan. Här hittar du pistkartan från Åre’s hela skidsystem från Duved – Tegefjäll – Åre – Björnen.

Barnens Åre

  • Björnen – en sagoskogsbacke där björnarna gärna dyker upp och sjunger, snackar och roar dina barn. Här startar även skidskolan.
  • Rödkullen – Lite längre slalom och skogsbanor.
  • Tegefjäll – erbjuder pudrig snö, har bra svängar och man kan välja mellan flera olika pistar beroende på vilken nivå man har.

Bäst av allt har alla barnskidområden även pulkabackar, värmestugor och grillplatser! Sedan finns det även långskidspår som tar en till vindskydd där det serveras våfflor.

Efter allt skidåkande så erbjuder Åre på mängder av afterski och restauranger som stillar din hunger men också ditt partyhumör. Klassiska ställen som Bygget och Dippan som erbjuder nattklubb och hålligång in på småtimmarna gör detta till den perfekta platsen för både skidåkning och party.