Jämtlandsfakta

Jämtland är näst efter Lappland Sveriges till ytan största landskap och utgör tillsammans med Härjedalen Jämtlands län. Totalt bor i Jämtland runt 113 000 personer, varav över hälften, 60 500, bor i Östersunds kommun.

Man skiing aloneUnder medeltiden tillhörde Jämtland Danmark-Norge innan det vid freden i Brömsebro år 1645 blev svenskt. Dock lyckades danskarna och norrmännen återerövra Jämtland vid två tillfällen, 1657 och 1677, dock utan att behålla det.

Många förknippar nog Jämtland främst med idrott och framför allt då i form av vinteridrott, något som det finns goda möjligheter av utöva i landskapet på populära vintersportorter som Åre och Edsåsdalen.

Föga förvånande har Jämtland också ett antal höga fjäll där det högsta är Templet, som mäter hela 1728 m över havet.

En av de mest kända sakerna med Jämtland är att man betecknar sig som republik, förvisso med en stor portion humor, men faktum är att Jämtland under vikingatiden faktiskt var en självstyrande bonderepublik med ett eget parlament, Jamtamot. Givetvis har republiken Jämtland också en egen president, för närvarande i form av vissångaren och trubaduren Ewert Ljusberg, vilken innehar posten sedan år 1989.

This entry was posted in Tips.