Idrott i Jämtland

Jämtland är av tradition ett län som är rikt på vintersporter och den mest kända vintersports orten är givetvis Åre. I Åre har man tagit emot turister sedan 1700-talet men dessa var hälsoturister som kom för att andas den friska fjälluften och vandra. Sportturismen kom till under slutet av 1800 och början av 1900-talet. Sedan dess har Åre och den jämtländska fjällvärlden tagit emot i huvudsak vinterturism.

Östersund

Denna bild av besökare har ändrats de senaste åren eftersom sommar turismen har ökat. Downhill cykling, ridning och skärmglidning har blivit populära sport aktiviteter på sommaren av både turister och lokalbefolkningen. Åre har som bekant hållit många stora mästerskap inom vintersporter och nu väntar man på att få arrangera de första stora mästerskapen inom sommarsporter.

Östersund har också byggt upp ett varumärke kring vintersporter. Man arrangerar skidskytte tävlingar och nu har man även arrangerat motorsport tävlingar STCC på Frösö flygplats. Att vintersporterna är stora i Jämtlands län är inte konstigt med tanke på de förutsättningar man får baserat på den långa vintersäsongen. På sommaren kan man om man gillar fotboll följa Östersunds FK som spelar i Superettan.

Så vad gör man om man vill se stora mästerskap på sommar halvåret? Det bästa alternativet är att åka till andra orter i Sverige eller att åka utomlands. Vill man till exempel följa allsvensk fotboll på annat än TV så är man tvungen att resa till åtminstone Gävle för att hitta ett allsvenskt lag. Drömmen vore ju att Östersunds FK skulle kunna segra i Superettan men just nu känns det väldigt avlägset. I dagsläget är det bättre att åka utomlands för att se liga fotboll på hög nivå. Att uppleva en fotbollsmatch med ett tiotusental åskådare och supporters är en fantastisk upplevelse. Vill du hitta en bra resa så kan du gå in på www.gosporttravel.com och boka en fotbollsresa till England till exempel.