Åre

Åre den lilla byn men Sveriges alpina centrum! Redan på 1100-talet stannade tusentals pilgrimer från hela Europa till i byn under sin vandring till Sankt Olavs grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. Årefjällen som resmål för långväga turister växte fram under den senare delen av 1800-talet.

Åre började då att förvandlas från bondby till internationell turistort. Innan dess präglades dalgången av jordbruk kombinerat med jakt och fiske. Åres gamla kyrka dateras till tidigt 1200-tal. I första hand var det den höga och rena luften som lockade de tidiga gästerna, ofta kallade “luftgäster”. Även jakt och fiske spelade en viktig roll, om det vittnar de jaktvillor som byggdes från cirka 1880-1915, till exempel Skalstugan och Rensjösätern. Från början var det sommarturismen som var störst och ända fram till början av 1970-talet besöktes Åre av lika många människor under sommaren som på vintern.

2010 firade Åre 100-års jubileum som vintersportort och Bergbanan fyllde 100 år. Under åren har en hel del Alpina tävlingar genomförts i Åre, men det finns andra aktiviteter som kanske lockar. Bland annat kan man även forsränna, hängflygning, fjällvandra och åka hundspann. Det finns en del sevärdheter runt omkring Åre som kan vara värt att besöka, nämnas bör Tännforssen, det är ett av Jämtlands mest besökta turistmål och fallet räknas som Sveriges största med en fallhöjd på 38 meter varav lodrät fallhöjd är 32 meter. Vintertid är delar av fallet fruset i olika formationer och brukar vissa kvällar vara belyst.

Restauranger i Åre

Broken

Dahlbom på Torget.

Villa Tottebo

Fjällpuben

Liten Krog

Karolinen

Pizzeria La Ma Vie

Twins

Bahnhof Café

Åre Bageri

Bistro Madonna/Mundo

Werséns